ÖRNEK ROTA: MARMARİS – HİSARÖNÜ KÖRFEZİ - DATÇA – MARMARİS



1 - GÜN: Marmaris, Marmaris Limanı’nda saat 15:30’ dan itibaren teknelerinize yerleşebilirsiniz. İlk gün teknede servis akşam yemeği ile başlar. Akşam yemeği ve geceleme Marmaris Limanı'nda yapılır.Marmaris; Karya kentlerinden biri olan Phyckos antik şehri üzerinde kurulmuş olup çeşitli medeniyetlerin egemenliğinde kalmıştır. Bugün görülebilen en önemli eser 1577'de yapılan Marmaris kalesidir.


Ayrıca Osmanlılardan kalma bir cami ve sekiz odadan ibaret üzeri kemerli bir kervansaray bulunmaktadır. Antik dönem kalıntıları kentin kuzeyinde alçak bir tepe olan Asar Tepe üzerindedir. Türkiye'nin en önemli turistik merkezlerinden biri olan Marmaris ayrıca büyük bir yat limanına sahiptir.


2 - GÜN: Arap Adası, Bozukkale - Kahvaltıdan sonra Arap Adasına doğru yol alacağız. Öğle yemeği ve yüzme molasından sonra Bozukkale’ye hareket. Geceleme ve Akşam yemeği Bozukkale’de. İÖ 10. yüzyılda Rodos peraiasının merkezi olan Loryma (Bozukkale) tarihi kentinde; karşılıklı surlarla dikdörtgen şeklinde uzanan kalenin dokuz kulesi vardır. Kale’ye ‘bozuk’ sözünün yakıştırılmış olması kalenin bir yanının eksik oluşu ile ilgili olabilir.


Coğrafi durumu ve liman girişinin darlığı nedeniyle Peleponnes Deniz Savaşları’nda bu limanı Atina gemileri de kullanmıştır. İÖ 395 yılında Atina’lı kumandan Karor, Knidos savaşından önce gemilerini burada toplamış ve İÖ 305 yılında Antigonos’un oğlu Demetrios da Rodos’a yaptığı saldırı hazırlıkları için bu limanı seçmiştiri


3 - GÜN: Datça, Kahvaltıdan sonra Datça’ya doğru seyir edilir. Datça’da demirlenir ve su ve kumanya gibi ihtiyaçlar tedarik edilir. Limanda kısa bir yürüyüşe çıkabilirsiniz. M.Ö.VII.Y.Y.’da Ege adalarından gelerek Ionya’nın güney kıyılarına yerleşen Dor’lar tarafından kurulmuştur. Şehirde Apollon ve Venüs adına yapılmışçeşitli mabetler, büyük tiyatro, oyun ve toplantı yerleri bulunmaktadır. Rutubetsiz ve bol oksijenli bir havaya sahiptir. Tarihçi Strabon'un "Tanrı yarattığı kulun uzun ömürlü olmasını isterse Datça Yarımadası'na bırakır" sözü boşuna söylenmemiştir.


Anlatılanlara göre 500 yıl önce İspanyol korsanlar Datça'nın açıklarından geçerken, gemideki cüzzamlı hastaları Sarıliman Koyu'na bırakmışlar. Ölüme terk edilen cüzzamlılar Datça'nın havası sayesinde iyileşmişler. Opsiyonel Knidos turuna iştirak edebilir veya Datça’yı kendiniz gezebilirsiniz. Akşam yemeği ve geceleme Datça Limanında veya yakın bir koyda yapılır.


4 - GÜN: Aktur,bencik, Kahvaltıdan sonra Aktur’a doğru seferimize devam ediyoruz. Aktur’da öğlen yemeğini verdikten sonra körfezin kuzey kıyılarında seyrimize devam ediyoruz. ilk durağımız Bencik koyu olacak. Girişi cok dar olan bu koyda iceriye doğru yol alındığında eşsiz bir manzarayla karşılaşacaksınız. Bencik, Hisarönü Körfezi’yle Gökova Körfezi’ni ayıran yarımadanın en dar yerinde, Hisarönü tarafında bulunan bir limandır. İÖ 550’li yıllarda Persler Karya satrabı Harpagos komutasındaki orduyla Datça Yarımadası’na gelmişlerdi.


Bunu haber alan Knidos’lular bir savunma hattı olarak yarımadanın bir kilometrelik en dar yerini kazarak açmak ve Gökova Körfezi’yle Hisarönü Körfezi’ni birleştirmek istemişlerdi. Böylece iki deniz birleşecek, yarımada tam bir ada olacak, savunma kolaylaşacaktı. Büyük gayretlerle çalışma başlamış, ancak başarılamamış ve sonuçta Persler Knidos’a da sahip olmuşlardır. Akşam yemeği ve geceleme Bencik koyunda.


5 - GÜN: Selimiye, Orhaniye, Bu gün Hisarönü Körfezinin içerisine doğru ilerleyeceğiz. Öğlen yemeği için Selimiye Koyuna demirliyoruz. Akşam yemeği ve geceleme için Orhaniye’ye doğru yol alıyoruz. Burada opsiyonel Jeep Safari turuna iştirak edebilirsiniz. Orhaniye Koyunda Kız Kumu adı verilen ve deniz suyunun alçalıp yükselmesiyle oluşan doğal yapı olağanüstü bir görünüm sergiler. Sahilden denizin içerisine doğru bu üzerinde yürünebilen kırmızımtırak kum yolla ilgili çeşitli efsaneler anlatılır. Koydaki bir adacık üzerinde kale duvarları görülen antik dönemden kalıntılar bulunmaktadır.


6 - GÜN: Dirsek Bükü, Bozburun, Kahvaltıdan sonra Dirsek Bükü’ne doğru yol alıyoruz. Dirsek Bükü’nde demirledikten sonra Bozburun’ a dogru devam edıyoruz. Bozburun kücük bir balıkçı kasabasıdır. Bu bölgenin kıyıları boyunca sünger çıkartılmaktaydı fakat günümüzde artık yöre halkı süngercilikte hem iyi bir gelir sağlayamadığı hem de eski tekniklerle tehlikeli bir iş olduğu için süngerciliği bırakmıştır. Bunun yerine gulet tekneler inşa edilmeye başlanılmış ve Bozburun guletleri sektördeki yerini almış bulunmaktadır.


7 - GÜN: Kadirga, Marmaris, Kahvaltıdan sonra Kadırga yada Kumlu Bükü’ne doğru yolumuza devam edeceğiz. Öğlen yemeğinden sonra Cennet Adasın’da yüzme molası. Akşam yemeği ve geceleme için Marmaris Limanı’na demirleme.


8 - GÜN: Kahvaltı sonrası 10:30 a kadar teknemizden ayrılıyoruz.